top of page

REALITAT AUGMENTADA (R.A.)

QUÈ ÉS? 

 

La realitat augmentada (RA) és el terme que s'usa per definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic del món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta en temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. És a dir, afegir una part sintètica virtual a la real. 

 

 

 

 

 

 

Com veiem a l'esquema anterior, aquest és un punt de vista de la RA per part de Paul Milgram i Fumio Kishino, els que definien la realitat augmentada com un continu que abasta des de l'entorn real a un entorn virtual pur. Al mig es troba la Realitat Augmentada (més propera a l'entorn real) i una Virtualitat Augmentada (més a prop de l'entorn virtual). 

 

 

En resum, la realitat Augmentada és una eina interactiva que està donant els seus primers passos al voltant del món i que, en uns anys, la veurem corrents i avançant per tot arreu, sorprenent-nos i aportant un món digital inimaginable al nostre entorn real que abastirà totes les disciplines: videojocs, medis massius de comunicació, arquitectura, educació, etc. 

 

 

 

TIPUS DE REALITAT AUGMENTADA 

 

En l'actualitat, existeixen bàsicament quatre tipus de RA: la que utilitza marcadors, la que utilitza codis QR, la que funciona mitjançant imatges i la que empra la geolocalització. 

 

 

 

Realitat Augmentada per marcadors 

 

Aquest tipus de RA utilitza marcadors impresos en paper sobre els quals apareix una informació així

que el software els reconeix. El procés el qual s'hauria de seguir per tal d'experimentar la RA amb

marcadors seria: 

 

 Imprimir la sèrie de marcadors que es necessitin. 

 

 Encendre la càmera web. 

 

 Situar el marcador sota la càmera. 

 

 El software del programa de RA reconeix el marcador i apareix la informació al monitor sobre el marcador. 

 

 

El sistema juntament amb el software està dissenyat de tal manera que si es mou o es rota el marcador, la informació que aparegui sobre ell segueixi el moviment del marcador. 

 

 

 

Realitat Augmentada per imatges 

 

Aquest sistema de visualització de RA és molt similar a l'anterior. Utilitza la imatge com a marcador i fa que, en fer una fotografia de característiques semblants a les del marcador o simplement en enfocar la càmera cap a ella, aparegui al monitor la informació que se li hagi assignat. 

 

 

Els programes que utilitzen aquest sistema funcionen bàsicament a smartphones o en tablets. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitat Augmentada per codis QR

 

Aquest sistema també és molt semblant als dos anteriors. Es diferencia en què en comptes d'imatges, s'utilitzen una mena de figures que tenen unes formes geomètriques semblants als primers marcadors però amb molts més píxels, pel que permeten més varietat a l'hora d'afegir diferents continguts. 

 

A l'igual que la RA per imatges, es necessita fer una fotografia o únicament apuntar cap al codi, i esperar que el software el detecti i mostri la informació assignada al codi. A més, el QR del final de la pàgina et condueix a una web on es poden generar codis nous. 

 

En l'actualitat, aquest sistema és el més utilitzat si parlem de realitat augmentada i, ara per ara, està en auge. S'utilitza en productes comercials (aliments, electrodomèstics, etc.) o en anuncis i fins i tot per a difondre informació turística i cultural. 

 

Els últims smartphones ja disposen de lectors de codis QR incorporats però, per aquells que encara no en tenen, existeixen milers d'aplicacions que els reconeixen, com el QR Reader, el Google Googles o el Layar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitat Augmentada per Geolocalització 

 

La Geolocalització és un terme que es refereix al posicionament amb el que es defineix la localització d'un objecte espacial. Per tant, aquest tipus de RA disposarà les informacions en funció de la situació en la que un es troba. 

 

Aquestes aplicacions, dissenyades essencialment per a smartphones, utilitzen el hardware d'aquests (brúixola, GPS, càmera, acceleròmetre) per a localitzar i superposar una capa d'informació sobre el que es veu a la pantalla. Aquestes informacions acostumen a ser POIs (punts d'interès) com bars, hotels, museus, estadis, etc. 

 

En definitiva, les apps de RA per geolocalització ens mostren els POIs més propers a on ens trobem i ens aporten tota la informació necessària sobre els mateixos, una eina molt pràctica. 

 

L'aplicació més utilitzada és el Layar, que els smartphones Android porten incorporada gratuïtament. 

 

 

bottom of page